Η Άμφισσα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών.

Κάστρο Σαλώνων

Στην κορυφή της πόλης βρίσκεται το Κάστρο των Σαλώνων, ένα από τα σημαντικότερα σε ιστορικότητα και ενδιαφέρον σωζόμενα κάστρα της χώρας. Η πόλη χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή της ρυμοτομική δομή και την ιδιαίτερη ιστορία της μιας και αποτέλεσε καταλύτης στους αγώνες του 21.

Το στοιχειό της Χάρμαινας

Η πόλη τις αποκριές διοργανώνει κάθε χρόνο την βραδιά του ‘’Στοιχειού της Χάρμαινας’’, ενός φολκλορικού παραμυθιού γύρω από ένα ερωτευμένο ζευγάρι με χορούς και ρουχισμό που θυμίζει παγανιστικές ιεροτελεστίες.

Ελαιώνας της Άμφισσας

Η περίφημη "ελιά" Αμφίσσης είναι ντόπια παραγωγή του Ελαιώνα μας, που στην πραγματικότητα ανήκει σε όλο το εύρος και μήκος του Δήμου Δελφών και όχι μόνο στην πόλη της Άμφισσας. Παρόλα αυτά η ονομασία της φέρνει το όνομα της πόλης και είναι μία από τις πιο γευστικές ελιές που θα πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να δοκιμάσει στην ζωή του. Η Άμφισσα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Δελφών ντύνεται από τον ‘’Ελαιώνα της Άμφισσας’’ ένα από τα μεγαλύτερα μέρη της Ελλάδος καλλιέργειας ελιάς. Σε αυτόν βρίσκονται χιλιάδες ελαιόδεντρα μερικά από τα οποία κρύβουν τεράστια ιστορία μέσα τους μιας και κάποια από αυτά είναι χιλιάδων ετών! Η πόλη και η περιοχή είναι στενά συνδεδεμένοι με το προϊόν και όπως στον κάθε Έλληνα το δέντρο της ελιάς έχει από την μυθολογία κιόλας σημαντική θέση στην καρδιά του. Για τους λάτρεις της φύσης ο Ελαιώνας της Άμφισσας είναι ένας από τους κατεξοχήν σταθμούς που θα πρέπει να επισκεφτεί κανείς.

Πνευματικό Κέντρο της Πόλης

Στην Άμφισσα φιλοξενείτε το Πνευματικό κέντρο του Δήμου, όπου συχνά πραγματοποιούνται πολλές παραστάσεις αλλά και εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες από δήμους και συλλόγους. Ο χώρος διατίθεται και για την κινηματογραφική λέσχη της Άμφισσας όπου γίνονται προβολές σύγχρονων ταινιών.

 

Περισσότερα για την Άμφισσα και του μύθους της μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.greece-is.com/travel-guide-ghost-stories-and-more-in-cultured-amfissa/